tirsdag 1. desember 2020

Hjemme til jul

 I år så jeg for meg å begynne med en gravalvorlig tone og spørsmålet: Vil det overhodet utgis noen juleplater i år? Og hvis det kommer juleplater, vil folk i det hele tatt ha lyst til å høre dem? Men allerede tidlig på høsten ble klart at jo, det kommer juleplater. Kanskje til og med flere enn normalt, i alle fall hvis vi regner med digitale utgivelser, slik at artistene kan redde noen av inntektene de har gått glipp av i år.  

Dolly Parton var først ute, og hennes julealbum er til og med spilt inn under pandemien med smittevern i tankene. Andre utgivelser speiler samtiden med titler som "Social Christmasing" og "Still Home For Christmas". Selv om jeg her skal si minst mulig om pandemien og heller dyrke julemusikkens potensial for eskapisme, er det umulig å komme bort fra at vi har mistet noen artister som har bemerket seg innen julemusikkgenren: Adam Schlesinger (som gjorde en fenomenal jobb sist på juleplaten til The Monkees), John Prine (som blant annet skrev "Christmas in Prison") og Cristina (som sang den uforglemmelige "Things Fall Apart" på samleplaten "A Christmas Record" i 1981).

Nordpolen musikklubb gir ut Loudon Wainwright III i år, og det er en sterk utgivelse der tre av hans julesanger er samlet (skjønt, "This Year" er mer en nyttårssang). Nederlandske Snowflakes Christmas Singles gir ut sitt sedvanlige antall julesingler i år, og det er også noe å se frem til. Det meste som kommer av juleplater er selvsagt produsert på klisjefabrikken, men nye utgivelser fra folk som Roger McGuinn, Mark Lanegan, Calexico og Grant Lee-Phillips høres lovende ut. Så langt i sesongen har jeg tenkt lite på nye utgivelser, og hørt mest på julemusikk fra før 1960, som for eksempel Alabama Sacred Harp Singers: 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar