It's the beat generation, it′s beat, it's the beat to keep, it's the beat of the heart, it′s being beat and down in the world and like oldtime lowdown
and like in ancient civilizations the slave boatmen rowing galleys to a beat
and servants spinning pottery to a beat. (Jack Kerouac, San Francisco Blues).
Og hvorfor har mumien gjenoppstått? Jo, for å kjøpe platen "Kookie, Kookie, Lend Me Your Comb" av Edd Byrnes og Connie Stevens. Byrnes var skuespiller i serien "77 Sunset Strip", der han spilte karakteren Kookie, som kjemmet håret ofte og snakket hipsterspråk. Som Kookie-figuren ga Edd Byrnes ut juleplaten "Yulesville" i 1959.
and servants spinning pottery to a beat. (Jack Kerouac, San Francisco Blues).
Selv folk som aldri har lest et ord av beatlitteraturen, har nok støtt på en beatnik i populærkulturen. Det er alltid en fest når en jazzdiggende beatnk dukker opp i for eksempel en film noir-film. Beatniken fremstilles gjerne som litt livsfjern og svevende, men cool, alltid cool. Et eksempel er beatniken som dukker opp i den uforlignelige låten "The Mummy" av Bob McFadden and Dor. En mumie skremmer vettet av folk han møter på gaten. Det er bare en som ikke lar seg affisere: beatniken.
Sånn i farten kommer jeg på tre beatnikrelaterte juleplater. De er vidt forskjellige, selv om de alle gjenforteller det samme litterære forelegget: "A Visit From St. Nicholas" av Clemet Clarke Moore. Poeten, jazzartisten og kultartisten Babs Gonzales fortalte om "The Be-Bop Santa Claus" i 1955:
Men høydepunktet i beatnikenes julefeiring er definitivt "Beatnik's Wish" av Patsy Raye and The Beatniks. Den er fra 1959, det året ordet beatnik var på alles lepper. Hvem Patsy Raye var, har ikke jeg klart å finne ut. Det ser ikke ut som hun ga ut flere plater. Det er godt mulig at dette var en forsøk på å få en novelty-hit ved å bruke et populært fenomen fra samtiden. Men uansett, låten er spennende musikalsk, Patsy Raye har et stort formidlingstalent, teksten er morsom og cool, og hele beatniktilværelsen virker ganske så besnærende. Tony Rodelle Larson gjorde en nesten identisk versjon i 1961 med navnet "Cool Yule".
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar