tirsdag 12. desember 2017

Chanuka

I kveld starter årets Chanuka-feiring. På søndag viste NRK2s Hovedscenen en dokumentar om de jødiske komponistene som skrev mange av de mest kjente amerikanske julesangene, som "White Christmas" og "The Christmas song". Dokumentaren er tilgjengelig på NRK nett-Tv de neste to årene, se Drømmen om en jødisk jul.

I dokumentarfilmen er det en som lurer på hvorfor disse komponistene ikke også kunne skrevet i alle fall en minneverdig chanuka-sang. I fjor gikk jeg gjennom noen fra min egen samling, men glemte et par i farten.

Sangerinnen Sharon Jones døde i slutten av november i fjor, 60 år gammel. Jeg kjenner henne best fra det spenstige albumet "It's a Holiday Soul Party" fra 2015, der hun som vanlig ble backet av The Dap-Kings. Åpningssporet "8 Days of Hannukah" burde tilfredsstille alle krav til en skikkelig chanuka-sang å starte feiringen med.


Kanadiske The Barenaked Ladies har også gjort en innsats for å skape en musikktradisjon rundt chanuka-feiringen. De hadde med hele tre chanuka-sanger på julealbumet "Barenaked for the Holidays" i 2004. Best av disse er "Hanukkah Blessings". Her er den i en live-versjon:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar