søndag 24. desember 2017

Musikkforretningenes utvalg av juleplater er sjeldent omfattende, men en artist er alltid representert: Elvis Presley. Også denne julen er han her med nytt materiale, nærmere bestemt platen "Christmas with Elvis and the Royal Philharmonic Orchestra". De færreste hever et øyenbryn over at man tukler med Elvis' gamle innspillinger, verre ting enn dette har vært gjort for å melke artisten (duett med Susan Boyle!).

Det Elvis Presley spilte inn av julemusikk, finnes i så mange versjoner og gjemt bak flere ulike omslag, derfor skal jeg her gå gjennom det Elvis ga ut av juleplater i sin levetid.

Elvis likte godt julen. Julepyntingen av Graceland var et viktig inngang til høytiden, og den generøse Elvis var selvsagt ekstra gavmild i julen. Manageren Colonel Parker likte også ta på seg julenissekostymet og gi gaver - som andre hadde betalt for.

"Elvis' Christmas Album" kom i 1957, hans andre studioalbum overhodet. Purister vil si at det ikke er et rent julealbum, det ble fylt ut med fire gospellåter fra ep'en "Peace in the Valley", som kom tidligere samme år. I enkelte senere versjoner av platen er disse tatt bort.

Elvis og rockmusikken var fortsatt kontroversiell i manges øyne. Artisten John Trudell så på mentalitetsforskjellene i USA på 1950-tallet som en slags borgerkrig:

America hurriedly made Pat Boone

A general in the army they wanted

Us to join

But most of us held fast to Elvis

And the commandants around him

Chuck Berry, Buddy Holly, Little Richard

Bo Diddley, Gene Vincent

You know, like a different Civil War

All over again

(Fra "Baby Boom Che", 1992)

Irving Berlin ble angivelig rasende da han hørte versjonen Elvis gjorde av "White Christmas" (selv om den er temmelig lik versjonen The Drifters spilte inn noen år før). Kanskje var oppstyret bare skapt av Colonel Parker for alt jeg vet. Musikken er selvsagt ikke kontroversiell i dag, men Elvis gjorde helt klart noe nytt med disse julesangene. "Here Comes Santa Claus" er i utgangspunktet ikke blant mine favorittsanger, men Elvis klarer å gjøre den til noe annet enn den litt infantile originalen. Han gjør den cool samtidig som han absolutt bevarer lekenheten i låten, godt hjulpet av koret The Jordanaires, som setter sitt distinkte preg på hele platen:



Ni år senere var neste juleplate klar fra Elvis Presley. Da ga han ut singelen "If Every Day Was Like Christmas", skrevet av kompisen Red West (som døde i sommer). I 1966 var Elvis temmelig lei av lavkvalitets-filmene han årlig spilte i, og de medfølgende soundtrackene som stort sett besto av andresorterings-låter. En julesang var nok ikke det han gledet seg mest til å spille inn, angivelig kom han ikke engang til studio mens bandet la ned sporene, vokalen la han på senere. Singelen låter svært lite 1966, 1946 kunne det like gjerne vært. Det er en sang som tar julen på dypeste alvor, og Elvis høres ut som han virkelig grunner over julens stor under.



Sommeren 1968 spilte Elvis inn den berømte "TV-special" for NBC, som skulle vises på TV samme jul. Colonel Parker hadde hverken særlig teft for musikk eller interesse for detaljene i showet. Men en ting visste han, og det var at showet skulle avsluttes med at Elvis sang "Blue Christmas". Han satte seg et øyeblikk på bakbeina da produsenten Steve Binder heller valgte Elvis' fremføring av "If I Can Dream". Heldigvis ble det som produsenten ønsket, for den avslutningen er jo et av de største øyeblikkene i TVs historie. Versjonen av Blue Christmas kom likevel med på albumet fra TV-showet.


I 1971 var det klart for den siste juleutgivelsen fra Elvis mens han fortsatt gikk blant oss. Den kom i rett øyeblikk, et par år før både karrieren og livet hans for alvor begynte nedturen. Det er kremen av studiomusikere i Nashville som spiller på platen, men det er Elvis som helt tydelig er den ledende kunstneriske kraften. "Elvis Sings The Wonderful World of Christmas" er kanskje den beste av juleplatene til Elvis. Det er nesten ingenting å utsette på den, med unntak for "Winter Wonderland" der selv supergitarist James Burton svikter med et cheezy gitarriff. Vanligvis trekker jeg alltid frem "If I Come Home on Christmas Day" fra denne platen, men for anledningen spiller jeg hans mektige versjon av "O Come, All Ye Faithful", som viser at Elvis, i tillegg til alt annet han kunne kalles, også var julens store artist.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar