mandag 20. desember 2021

Årets artist: Gruff Rhys

19. november ga Nordpolen musikklubb ut sin årlige julesingel – som alltid på vinyl i 300 eksemplarer. Det gikk bra, selv om kapasiteten på Europas platepresserier er sprengt og mange mindre aktører måtte utsette sine utgivelser. I år ga vi ut tre låter av den walisiske artisten Gruff Rhys – kjent både som medlem av det populære bandet Super Furry Animals og som en fremragende soloartist. 

De tre låtene på årets single, julepakke 09, ble først gitt ut under tittelen Atheist Xmas EP i 2011, men man skulle trykke lynraskt på add to cart for å få kjøpt den da.

Sangene på platen viser at man kan synge om det meste innen rammene av en julesang. Det handler blant annet om endetidene, bipolar lidelse og selvmordsforsøk. Til tross for den mørke tematikken, er det neppe noen som vil sitte igjen med en depressiv følelse etter avspilling.

Det hele åpner med en diskret glamrocklåt, "Post Apocalypse Christmas", som Marc Bolan ville nikket anerkjennende til. Den første julen i bunkeren etter verdens undergang høres nesten forlokkende ut.


Den andre låten på side A er "At the End of the Line", som opprinnelig ble skrevet til den korte julefilmen "Long Distance Information", regissert av Douglas Hart, bassisten i originalbesetningen av The Jesus & Mary Chain. Dette er en slepen poplåt som ender i kakofoni, med en dobbeltbunnet tittel som både handler om å ha nådd endepunktet og om å ringe hjem til jul. Den eneste presangen man trenger er mer tid til å ordne opp i ting.

Side B er viet en befriende vond juleberetning anno 1987, "Slashed Wrists This Christmas". Teksten er like tragisk som orgelspillet er fett, i tillegg til at et repeterende pianotema vugger beroligende av gårde gjennom hele låten. Gruff Rhys forklarte selv da originalutgivelsen kom at den «dessverre er basert på en virkelig hendelse. Det er ikke min intensjon hverken å glorifisere eller å trivialisere temaet». Den er for øyeblikket ikke tilgjengelig på strømmetjenester. 

Om Gruff Rhys

Gruff Rhys (født 1970) har utrettet mye i sin karriere. Han ga ut sine første plater allerede som tenåring med bandet Ffa Coffi Pawb, alle sunget på hans førstespråk walisisk. Det fungerer meget bra som sangspråk, selv om det er kjent for å være nærmest umulig å lære for andre enn dem som er oppvokst med det.

Størst kommersiell suksess har Rhys hatt med Super Furry Animals, som dukket opp på 90-tallet sammen med bølgen innen walisisk musikk og film som ble kalt Cool Cymru (Cymru er som kjent det walisiske navnet på Wales). Bandets første ep i 1995 fikk den oppsiktsvekkende tittelen: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyndrobwllantysiliogogogochynygofod (In Space).

Super Furry Animals hadde hitsingler som "Northern Lites" og "Juxtapozed With U", opptrådte på Top of the Pops og samarbeidet med prominenser som Paul McCartney. Totalt ga de ut ni album, det siste kom i 2009. 

Gruff Rhys ga ut sitt første soloalbum i 2005. Senest i sommer ga han ut albumet "Seeking New Gods", som fortjener å havne på mange årsbestelister. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar