søndag 9. desember 2018

Da julen kom til Huddersfield

The Sex Pistols spilte aldri inn noen juleplate, det skulle tatt seg ut (selv om det finnes videoer på YouTube av det som angivelig er The Sex Pistols som spiller «Jingle Bells», men der egentlig bare to av medlemmene medvirker).

Men The Sex Pistols hører virkelig julen til, og det er ikke bare fordi Sid Vicious ble dypt berørt av Jim Reeves’ juleplate. Året etter beretningen om Sid Vicious, viste The Sex Pistols at de forsto seg på ett av julens viktigste budskap, nemlig idealet om å glede andre og å dele av sin velstand.

I desember 1977 hadde brannfolkene i Huddersfield streiket i lang tid, og det så ut til å bli en stusslig julefeiring for deres familier. Hvem reddet julen? Jo, The Sex Pistols ankom byen for å spille for dem. På dagtid 1. juledag spilte de for brannmennenes barn, og de delte ut kake og gaver. Det endte selvsagt i en kakekrig, til alles glede. Om kvelden spilte de for de voksne samme sted.  

The Sex Pistols var uønsket mange steder i Storbritannia, men her følte de at noen faktisk omfavnet dem. Og de streikende og deres familier følte at noen brydde seg om dem.

John Lydon fortalte til The Guadian i 2012: “The Sex Pistols gig at Huddersfield for striking firemen's kids would have been a highlight of mine and Sid's career. Having a birthday cake squashed into your face by young kids? Delicious. I always don a Santa suit at Christmas. Remaining childish is a tremendous state of innocence». Gitarist Steve Jones, som i utgangspunktet misliker julehøytiden fordi han hadde en miserabel oppvekst, mener også at dette er den beste julen han har hatt, fordi han gjorde noe godt for andre.

I 2013 laget BBC en dokumentar om denne konserten, som skulle vise seg å blir den siste konserten bandet gjorde i Storbritannia. To måneder etter var The Sex Pistols oppløst. Det er en fornøyelig film og et interessant tidsbilde fra julen 1977. For egen del vil jeg hevde at denne dokumentaren skaper mer julestemning enn det meste annet.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar