lørdag 16. desember 2023

Marvin Gaye

I boken "Merry Christmas, Baby - Holiday Music from Bing to Sting" av Dave Marsh og Steve Propes (Little, Brown and Company 1993) står det en liste over 20 artister forfatterne skulle ønske hadde gitt ut en juleplate. Marvin Gaye er på den listen (selv om de legger til at han skal ha laget en veldig sjelden julevideo). Og det er jo rart, for det er i alle fall tre julelåter som sirkulerer med Marvin Gaye. Kan det være at forfatterne ikke helt hadde oversikten, før internett også videre? Eller er dette låter som har dukket opp senere?

De fleste Motown-artistene ga ut juleplater, og i 1972 hadde Marvin Gaye planer om det samme. Dette var året etter "What's Going On",  og Gaye var på høyden av karrieren. Angivelig ville han skrive noe som kunne matche Stevie Wonders "Someday At Christmas". Låtskriveren Forest Hairston var i gang med å skrive en antikrigslåt, og Marvin Gaye inkorporerte sin egne ideer i den. Det ble til "I Want To Come Home for Christmas":

Marvin Gaye var en travel mann i 1972, og julealbumprosjektet ble valgt bort. Han skal ha hatt planer om å ta det opp igjen senere, for han ville ikke at låten skulle brukes på samleplaten "A Motown Christmas" samme år. Det ble heller ikke noe av single-utgivelsen som var planlagt. Først i 1990 ble låten offisielt utgitt på en samleplate. Det ble innspilt en b-side til singelen i 1972, og for meg er dette det mest spennende sporet. "Christmas in the City" er instrumental, men svært billedskapende om julen i "the Projects":

I 1992 dukket det opp enda en julesang fra Marvin Gaye, eller vintersang som noen purister nok vil kalle den. "Purple Snowflakes" er opprinnelig fra 1964, men uvisst hvorfor ble den skrevet om og heller utgitt året etter som "Pretty Little Baby". Den havnet på topp 40 i 1965, men i mine ører er "Purple Snowflakes" den klart beste, selv om lydbildet er temmelig likt. 

Marvin Gaye var altså juleartisten de færreste fikk høre mens han levde, og Dave Marsh og Steve Propes hadde rett i påstanden sin tilbake i 1993.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar