Det blir ofte hevdet at Phil Spectors julealbum floppet da det kom, fordi ingen ville kjøpe julemusikk like etter at John F. Kennedy ble drept. Selv om det kanskje var akkurat julemusikk folk trengte i desember 1963, valgte plateselskapene å ikke markedsføre sine juleutgivelser i særlig grad. Men noen julehits ble det likevel, blant annet var dette året da The Beach Boys kom med singelen "Little Saint Nick". Den ble en liten hit nasjonalt, men i enkelte områder av USA var den på topp ti.
Selve hitsingelen er velkjent nok. Et ekstraspor på CD-utgivelsen fra 1991 viste at de prøvde den samme teksten på sporet som senere ble utgitt som "Drive-in" på albumet "All Summer Long".
Alternativ versjon av "Little Saint Nick"
Året etter singelutgivelsen sto et helt julealbum på utgivelsesplanen. Et julealbum var kanskje ikke det Brian Wilson følte mest for å gjøre i 1964. Bandet hans hadde allerede gitt ut fem album de siste 15 månedene. Det er imponerende at han klarte å ha fem originallåter klare til innspillingen i juni 1964. Men mest av alt hadde han nok trengt en pause. Lille julaften 1964 fikk han et angstanfall på flyet fra Houston til Los Angeles, og kort tid etter trakk han seg fra all konsertvirksomhet. På side to av julealbumet fikk han i alle fall overlatt arrangørbyrden til Dick Reynolds, som hadde jobbet med The Four Freshmen. På to junidager fikk Reynolds spilt inn seks av julens standardlåter sammen med et orkester på 41 personer.
Albumet avsluttes med en julehilsen, der Dennis snakker over en a capella-versjon av "Auld Lang Syne". Det virker som han har tankene et helt annet sted, sannsynligvis et sted der det fantes både jenter og raske biler. "If you happen to be listening to this album right now" er en pussig ting å si til lytteren.
Jeg må innrømme at selv om jeg setter pris på julealbumet til The Beach Boys, har jeg aldri syntes at låtene i seg selv var veldig gode. Men da duoen She and Him ga ut sitt julealbum i 2011, hadde de tatt med "Christmas Day" fra "The Beach Boys Christmas Album". Tatt ut av sin opprinnelige sammenheng fikk den virkelig anledning til å skinne på egen hånd.
She and Him "Christmas Day"
1977 var ikke den beste tiden for The Beach Boys, selv om de igjen var et populært konsertband og de gamle hitsene var atter blitt salgbare. De hadde skrevet platekontrakt med CBS, men bandet fant ut at de fortsatt skyldte sitt gamle selskap ett album. De satte i gang med å spille inn et julealbum, men fikk etter en tid beskjed om at akkurat det var ikke plateselskapet interessert i. Bandet prøvde å gjøre det beste ut av situasjonen og skrev om enkelte av tekstene, slik at de ikke lenger handlet om julen. Dermed kunne de brukes på "MIU-album" utgitt i 1978! Mye tyder på at bandet fortsatt har den holdningen at et julealbum er en lettvint løsning, for Mike Love sa i et intervju da bandet spilte i Oslo i 2012, at de vurderte å gi ut et julealbum (i stedet gikk de hver til sitt igjen kort tid etter). Materialet innspilt i 1977 er svært ujevnt, men Brian Wilsons "Winter Symphony" er blant høydepunktene:
Winter Symphony
I 2005 prøvde Brian Wilson seg på julesanger igjen, nå revitalisert som artist med et nytt og uhyre dyktig band bestående av Beach Boys-fans. Resultatet ble strålende, og er etter min mening det beste av de tre albumene som er nevnt her. Blant eget materiale fra 1960-tallet og tradisjonelle julesanger spilte han også inn to sterke originallåter der han samarbeidet med henholdsvis Bernie Taupin og Jimmy Webb. Taupin bidro med teksten på tittelkuttet What I Really Want for Christmas". (Som for øyeblikket er fjernet fra Youtube, dessverre)
Samme år var Brian Wilson å se i "Extreme Makeover: Home Edition". I denne spesialepisoden handlet det blant annet om noen barn som hadde en sykdom som gjorde at de ikke tålte dagslys. Programskaperne ordnet det slik at ungene fikk besøke "Disneyland" om natten. Der hadde produsenten fått Brian Wilson og bandet hans til å opptre. Det var nok bare en avtale som var gjort fordi han hadde et juleabum ute på denne tiden, men det var et svært poetisk øyeblikk da Brian Wilson fikk opptre for disse ungene som er ekskludert fra det normale livet. På mange måter var det et møte med likemenn.
Brian Wilson i Disneyland
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar