lørdag 10. desember 2022

A Partridge in a Pear Tree

"My Failed Christmas Career" er en del av en serie utgivelser med demoinnspillinger skrevet av Andy Partridge fra XTC. Han har helt sluttet å skrive sanger, fortalte han i et intervju med The Guardian nylig. I stedet samler han opp låter han har prøvd å få andre til å spille inn, men som er blitt forkastet. Derav bruken av "failed" i tittelen. Ordvalget kan han tillate seg i trygg forvissning om at han har skrevet flere gode låter enn de fleste konkurrenter. 

Når julesangenes historie skal skrives, kommer han i alle fall til å være representert ved "Thanks For Christmas",  julesingelen XTC ga ut i 1983 under navnet The Tree Wise Men. Denne kjenner vel de fleste, så la oss heller heller høre b-siden "Countdown to Christmas Party Time".

Andy Partridge fikk skrive for The Monkees to siste album, noe som uten tvil var en barndomsdrøm. Til julealbumet leverte han "Unwrap You at Christmas". Denne er også med på "My Failed Christmas Career" i en demoversjon der Partridges datter, Holly, synger. Låten er utgitt tidligere på en spesialutgave av Monkees-singelen, men det var i begrenset opplag og noe bare de færreste fikk med seg. De tre andre låtene er tidligere uutgitte, skrevet på oppdrag fra andre eller med andre artister i tankene, som takket nei. Låtene kan ved første lytt høres ut som lettvektere, men ved gjentagende lytting kommer det frem særpregete melodier og fiffige tekstlinjer. Den beste er "Cool Yule", som Partridge begynte på rundt 1983, men fulførte først nylig. Budskapet er evig aktuelt:

I'm sick of the sound of booming bombs
I'm sick of the crack of guns
Is it naive to want to get along?

Blant de fire låtene finner vi også countryklingende "Through This Winter World" og den poppete "Let There Be Snow". Hadde jeg vært repertoaransvarlig for en artist, hadde jeg gladelig takket ja til disse låtene. Men Partridge har jo alltid vært en antihelt i kommersiell sammenheng.

Den eneste av disse låtene som ser ut til å være tilgjengelig på nettet, er "Unwrap You At Christmas". Den var tiltenkt en kvinnelig artist, derfor er det datteren Holly som har hovedstemmen her, i håp om å øke sjansene for et salg.

"My Failed Christmas Career" har et helt utsøkt cover, og det beste av alt er at det står Vol. 1 på det, så forhåpentlig kan vi se frem til en ny utgivelse til neste år. Partridge kan for øvrig avsløre i coverteksten at det er utrolig vanskelig å mikse bjelleklang!

Det finnes også mer på Andy Partridges jule-cv. Mens XTC var på streik grunnet misnøye med plateselskapet Virgin Records i 1993, produserte han Martin Newells album "The Greatest Living Englishman" i et "skur" i hagen i Swindon. Den inneholder en av mine favoritt-julelåter, en glimrende beskrivelse av en fin julefeiring på sparebluss:

Som det ofte skjer når man researcher musikk, så tar det ene det andre, og plutselig oppdager jeg at Martin Newells band The Cleaners from Venus også har en julesang på repertoaret, "Glammy Little Christmas" fra 2014:

Og det finnes mer! I 2019 ga Cleaners ut en digital ep, "Could Be Christmas Eve":

Og ikke nok med det! Sammen med Rachel Love utgjør Martin Newell The Light Music Company, som nylig ga ut "Christmassy Music". Her er åpningsporet "December Fanfare", som lever opp til betegnelsen "lett musikk":




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar