fredag 9. desember 2022

Just in Time for Christmas

 Alle som kjøpte "alternativ musikk" på 1980-tallet kjente logoen til selskapet I.R.S (1979-1996). Der er det avbildet en mann med solbriller og hatt, antagelig en skattefunksjonær på jakt etter inntekter unndratt beskatning, siden selskapet delte initialer med det amerikanske skattevesenet. Ikke minst var R.E.M medvirkende til å gjøre selskapet kjent.

I 1990 ga I.R.S. ut et julealbum, "Just in Time for Christmas".  Her samlet de juleutgivelser fra artistene de hadde kontrakt med, de fleste av dem utgitt på 1980-tallet. Flere av låtene er å regne som klassikere i dag. Timbuk 3 slapp først singelen "All I Want For Christmas" i 1987, uten at den fant veien til noen hitlister. Antikrigslåten gir et innblikk i hva som var på markedet av krigsleker på 1980-tallet. 

Wall of Voodoo var et annet av bandene på I.R.S. "Shouldn't Have Given Him A Gun For Christmas" ble angivelig innspilt til bandets album "Happy Planet" i 1987, men den ble kun brukt på b-siden til singlen "Elvis Bought Dora a Cadillac" – før den ble utgitt på "Just in Time for Christmas". Nok en gang er det våpen det handler om.

Jeg var så fornøyd med denne samlingen at jeg ikke stusset over at den bare inneholdt syv låter. Etter noen år skjønte jeg at det var en promoversjon jeg var i besittelse av. Det egentlige albumet inneholder 13 sanger, men de beste er samlet på promoen. Det eneste den mangler av betydning, er "Christmas Day" av Squeeze, som er fra 1979 og allerede var en golden oldie i dette selskapet. Her blir juleevangeliet gjenfortalt fra et engelsk perspektiv.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar