torsdag 22. desember 2022

Belgisk konfekt

Praktisk talt alle kjenner "A Christmas Record" fra Ze Records fra 1981. Ikke like mange kjenner "Ghosts of Christmas Past" fra samme år, utgitt av belgiske Les Disques Du Crépuscule. De hadde en imponerende stall av hovedsakelig amerikanske og britiske artister, flere av dem hadde også tilknytning til Factory Records. Denne utgivelsen har kommet i flere utgaver, og jeg må innrømme at den var ukjent for meg inntil den siste kom i 2015. Noen låter er med fra tidligere på hver utgave, andre byttes ut med nye. Klisjeen om "the gift that keeps giving" er absolutt på sin plass. Coverne er også forskjellig på de ulike utgavene. 2015-versjonen er muligens den siste som kommer, for Les Disques Du Crépuscule blir neppe drevet for fullt for tiden.

Det opprinnelig albumet åpner med et flott potpurri i Django Reinhardt-stil av Aztec Camera: 

Blant de andre bidragsyterne finner vi Durutti Column, Cabaret Voltaire, Tuxedomoon og den senere så berømte komponisten Michael Nyman. Felles for dem alle er at de virker lite bundet av konvensjoner om hvordan en julesang bør være. Skotske Paul Haig, kjent fra Josef K, har et av de sterkeste bidragene: 

Allerede i 1982 kom en ny versjon av platen, der flere av de tidligere nevnte fortsatt var med, mens nye hadde kommet til, som Pale Fountains: 

I 1986 var det tid for en ny utgave igjen, der opplegget er det samme: Ut med noen, inn med andre, og la den harde kjerne bestå. Paul Haig har nok en gang et av de sterkeste bidragene, denne gangen med "Scottish Christmas". Etter gjentatte lytt får jeg også mer og mer sans for Thick Pigeons versjon av "Jingle Bell Rock". Det kan virke som de har hørt originalversjonen en gang for lenge siden, og de prøver å gjenskape den fra minnet:

I 1988 kom samlingen for første gang på cd, og da var det plutselig plass til 18 spor. Durutti Column utvider juleporteføljen sin med enda en låt, "Snowflakes":

Nå kommer det en lang periode der vi ikke lenger blir hjemsøkt av nye versjoner fra Les Disques Du Crépuscule.  En litt utvidet utgave kommer i 2007, før den virkelig store pakken slippes på cd i 2015 og på LP i 2017: 35 låter på dobbel-cd, 23 på lp. Blant de beste nykommerne er skotske The Wake med "Jesus From the Block":  
Den greske synthduoen Marsheaux bidrar med den uimotståelige "We Met Bernard Sumner At A Christmas Party Last Night":

Nylig hadde The Guardian en oversikt over tidenes 20 beste julealbum, og de fant plass til "Ghosts of Christmas Past" på 18. plass.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar