Hverken "Jingle Bells", "Winter Wonderland" eller "Let it snow! Let it snow! Let it snow!" nevner julen en eneste gang, men de er så mye spilt rundt høytiden at de må få passere som julesanger. "Baby it's Cold Outside" har jeg problemer med å godta som en julesang, men den dukker så ofte opp på juleplater at der er jeg på gli (Denne har for øvrig blitt rammet av "Thank Heaven For Little Girls"-syndromet, har jeg hørt snakk om. Det som opprinnelig var uskyldig ment, høres tvilsomt ut med moderne og kyniske ører. Blir kvinnen holdt i leiligheten mot sin vilje?) "My Favourite Things" fra "Sound of Music" er ofte med på amerikanske juleplater, men nei, mener jeg. "Stjernesludd" med DumDum Boys? Veldig usikker. "The Power of Love" av Frankie Goes To Hollywood var en hit rundt juletider og musikkvideoen skildret fødselen til barnet i krybben, men det er under ingen omstendigheter en julesang. Det er i min bok heller ikke Jona Lewies "Stop the Cavalry" (1980), til tross for at den på grunn av julespilling fortsatt tjener inn en halv årslønn for Lewie. "Deilig er jorden" er opprinnelig en salme, ingen julesang. Kings of Convenience gjorde den på en julesamler fra Kindercore records.
"Santa Doesn't Cop Out On Dope" ble gitt ut av skuespilleren Martin Mull i 1973. Det er kanskje ikke hva mange vil forbinde med en julesang, men det er den selvsagt. Det er tross alt noens jul den beskriver. Det viktigste er at man gjør et forsøk på å skildre høytiden.
Sonic Youth gjorde sin versjon til Geffens julealbum, "Just Say Nöel", i 1997:
For å avslutte med min egen inkonsekvens rundt temaet, tar jeg med en sang som ikke er en julesang, men som jeg har brukt som nettopp det. Den ellers ukjente Ruth ga mot slutten av 1960-tallet ut en sørgelig sang fra Swinging London, 87 Sundays. Den nevner julen så vidt, men hører i alle fall hjemme på min topp 100-liste over tidenes julesanger:
Ruth
Ruth
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar