Phil Spectors juleplate fra 1963, kjent som vekselvis «A Christmas Gift For You From Philles Records», «Phil Spector's Christmas Album» eller «A Christmas Gift For You From Phil Spector», regnes som et av tidenes beste julealbum. Også av hipchristmas, en side jeg følger like ivrig som en fisker følger værmeldingen. Men her kommer brannfakkelen: Jeg synes ikke at det er en spesielt god plate. Vel er to av Darlene Loves bidrag suverene. Hun gjør en smidig versjon av «White Christmas», og "Christmas (Baby, please come home)" er noe av det beste innspilt på plate noensinne. Phil Spectors "Wall of Sound" er et velkjent begrep, og det høres tøft ut på papiret. Men begrepet er i mine ører lite presist, og det er neppe bare fordi jeg har null peiling på byggfag. Hvor er veggen, hvor er muren? Er det en studiovegg isolert med eggekartonger uttrykket refererer til? Når jeg lytter til platen (som jeg selvsagt gjør flere ganger hver jul) får jeg assosiasjoner til et dyktig, men overivrig skoleorkester. De er hele tiden på grensen til kaos, og det blir temmelig trettende etter kort tid.
I luke 3 skal det i stedet handle om julesanger som burde vært klassikere, men som ikke er en del av de flestes juletradisjon. "Maybe This Christmas"-samleplatene ble gitt ut i tre volum mellom 2002-2004, der deler av inntektene gikk til innkjøp av leketøy til barn med fattige foreldre. Platetittelen var hentet fra Ron Sexsmiths sang, som er på den første platen i serien. I løpet av ett minutt og 53 sekunder sier han det meste som er å si om gapet mellom forventningene til julen og hvordan det som oftest blir, og håpet om å bli et bedre menneske, den slags. Det beste er å høre det direkte fra Sexsmith selv:
Lytt
De fleste band føler seg ikke (fri)modig nok til å gi ut en julepate tidlig i karrieren. My Morning Jacket kom med minialbumet "My Morning Jacket Does Xmas Fiasco Style" i 2000, allerede året etter debutalbumet. Her er åpningssporet "Christmas Curtain" på dette unnselige mesterverket:
Lytt
Da Andy Partridge og XTC i 1983 bestemte seg for å gi ut en julesingel, skulle man tro de ville komme med en smart og ironisk tekst om religiøse vrangforestillinger, eller en satire over forbrukergalskap. I stedet omfavnet de julen uten forbehold med "Thanks For Christmas". De ga den ut under dekknavnet Three Wise Men, og som låtskrivere oppga de Kaspar/Melchior/Balthazar, "the Far East's answer to Holland/Dozier/Holland".
Lytt
Lytt
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar