søndag 15. desember 2013

Luke 15

Da jeg i tenårene så "Easy Rider" for første gang, reagerte jeg på slutten av filmen. Ut fra min sparsommelige livserfaring var det lite troverdig at noen skulle plaffe ned to harmløse hippier på vei gjennom den amerikanske landsbygden.

Mitt inntrykk var at hippiene var det straighte USAs nye yndlinger. Jeg hadde nemlig sett dokumentarklipp fra San Francisco i 1967, der turistbusser sendte tilreisende spissborgere med forklarende ordlister gjennom hippiestrøket Haight Ashbury. Her fikk de høre om love-ins og acid parties til stor fornøyelse. Så feil mitt inntrykk var. For andre var nemlig hippiene og alt de sto for  noe å frykte. Flere juleplater uttrykker denne paranoiaen. Mange amerikanere syntes det var vanskelig å overse at julenissen hadde visse fellestrekk med representanter for den nye ungdomsgenerasjonen. Den som høres ut til å engste seg mest over dette, er countrysangerinnen Linda Cassady. Hun setter seg i et barns sted, et barn som gjerne vil vite om nissen virkelig er en hippie. Sangeren beroliger til slutt seg selv og andre om at nissen ikke er en hippie, men tvilen henger igjen. Interesserte kan høre låten her på bloggen til radiostasjonen WFMU, og lese mer om fenomenet "julesanger om hippier".

Det var spesielt innen countrymusikken man undret seg over om den amerikanske nissen egentlig var en overløper. Men det må sies at noen countrysangere var mer liberale enn andre. Countryduoen Homer og Jethro virker avslappede på dette området. Så var de da også kjent som det tenkende menneskets hillbillyer, og humor og satire var virkemidler de brukte flittig. De kommer med en morsom gjennomgang av hvorfor nissen var den første hippien på jord - over et uimotståelig gitarriff. Låten er fra 1968 og finnes på albumet "Cool Crazy Christmas", som ikke lenger er å oppdrive.

  Santa Claus the Original Hippie.



Don Sneed har en countrylåt kalt "Santa's a hippie", som også er å høre hos radiostasjonen WFMU. Det er vanskelig å si hva han synes om nissens sanne jeg, men det høres i alle fall ut som han tar det hele med fatning. Rocki Lane and the Gross Group tar det ikke bare med fatning, de regelrett jubler over at nissen er hippie i "Happy Hairy Hippy Harry Claus":

Happy Hairy Hippy Harry Claus

Anita Kerr Singers opptrådte sammen med Jim Reeves og Bobby Bare i Njårdhallen i 1964. Anita Kerr flyttet senere til Sveits, og i 1985 skrev hun og dirigerte landets bidrag i Melodi Grand Prix i Göteborg. Før det ga hun ut flere juleplater, blant annet en i 1971. Der sammenligner hun ikke julenissen med en hippie, men hun sier at folk som avskyr hippene, kan sidestilles med de som avviste Jesus Kristus i hans levetid.

We Don't Want Him



"Even Squeaky Fromme Loves Christmas" er også en plate som er innenfor dagens tema. Den handler om Lynette "Squeaky" Fromme, et medlem av Manson-familien som ble fengslet i 1974 for å ha forsøkt å drepe president Ford. Det høres ut som en satirisk sang, men er muligens ment bokstavelig av Glen Armstrong. 

Even Squeaky Fromme loves Christmas

Til slutt: før hippiene var beatnikene. Ingen forvekslet dem med nissen, men noen bra juleplater ble det ut av beatgenerasjonen. Cool Yule av Tony Rodelle Larson og Beatnik's Wish av Patsy Raye and the Beatniks er nokså identiske, og jeg vet ikke hvilken av dem som kom først. Selv foretrekker jeg sistnevntes versjon av det berømte diktet "'Twas the Night Before Christmas".



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar