onsdag 11. desember 2013

Luke 11

I vikingtiden het det "å drikke jul". Men drikkepresset rundt jul var nok minimalt sammenlignet med i dag, der det for tiden knapt er mulig å gå noen steder uten å bli tilbudt en skumpokal. Det er delvis derfor det blir en kortfattet lukeåpning i dag, og muligens også de neste dagene. En av de låtene som best beskriver følelsen av å være overskjenket, er The Bob & Tom Band med "It's Christmas and I Wonder Where I Am". Jeg finner den ikke på YouTube, men musikalsk er den uansett ikke mye å skryte av.

Det er kanskje ikke direkte originalt å bytte ut julegrøt med juleøl i "På låven sitter nissen", men jeg synes likevel det norske rockabillybandet Teencats gjorde en anstendig versjon av Margrethe Muntes klassiker på albumet "Når nettene blir lange" (1991).

Teencats



Vitser om Rudolfs røde nese og kjøpesenternisser med skjult flaskefôr er gjengangere i populærkulturen. Likevel finner jeg ikke i farten så mange sanger om drikking. Kanskje har de fleste artister for stor pietetsfølelse når det kommer til julen, at de heller griper til velkjente og hyggelige ingredienser når de skriver julesanger. En del av de drikkesangene som finnes, forteller heller om hvor ille det kan gå om man takker ja til en drink. Ta for eksempel doowop-gruppen The Youngsters, som her forteller om hvorfor de måtte tilbringe julen på vann og brød:

Christmas In Jail

I samme spor er tordentaleren Reverend J.M. Gates, som kommer med en rytmisk reprimande til alle "midnight ramblers" og "bootleggers". Hadde Moby satt musikk til dette, ser jeg for meg at det kunne blitt en stor julehit. Prekenen er fra 1929.

Did You Spend Christmas Day in Jail?



Men jeg føler for å avslutte med en som slett ikke føler anger for eksesser i barskapet. Sonny Columbus and his Del Fuegos høres ut som de har oppdaget hvor punsjbollen står, og denne festen kommer til å utarte. Den ble opprinnelig gitt ut på en ep i 1983, og den ble så gjenutgitt i 2002 på en plate til inntekt for et hospice, med den noe anstrengte platetittelen Ho Ho Ho Hospice.


That Punch Bowl Full of Joy

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar