mandag 23. desember 2013

Luke 23: Jul i Norge

Jeg venter fortsatt på at noen skal gi ut det definitive, norske julealbumet. De som har vært nærmest, er duoen Garness, som med "Barnet i krybben" overrasket med et julealbum som både kirkegjengere og klubbgåere kan høre på med like stort utbytte. I kveld er det konsert med dem og venner på NRK1. Jeg så en julekonsert med dem på Soria Moria i Oslo for noen år siden, og skulle gjerne sett dem årlig. Den gang virket det som de troende satt på benkene foran, mens de verdslige sto i baren bakerst. Tastelyder fra bankterminalen var til tider forstyrrende, og jeg glemmer ikke den hverdagshelten som tastet koden sin i takt med musikken for å minske forstyrrelsen.

Garness Shepherd Song

"Barnet i krybben"  ble i år nyutgitt med ekstraspor på cd og vinyl.



Om det defintive julealbumet ennå ikke er utgitt i Norge, har det de siste tolv årene kommet veldig mange bra enkeltlåter. Fredrikstads Remington Super 60 med Christoffer Schou i spissen ga i 2001 ut juleplaten "Christmas in May". Det har vært stille rundt bandet en stund, men de hadde et internasjonalt publikum og deltok på en mengde samleplater. Jeg husker en gang Lørdagsrevyen viet bandet et innslag fordi de ble sett på som et eksempel på nye band som skapte seg et publikum gjennom internett. Her er åpningssporet på "Christmas in May"

Christmas song for Melanie



Noen av de beste juleplatene de siste årene har kommet fra Rogaland. I 2004 ble samlealbumet "(Not just) Another Christmas Album" gitt ut på selskapet CCAP med band som Popface, Helldorado og The Colors Turned Red. Jeg har personlig vært vitne til at noen har hatt et livsforandrende øyeblikk ved å lytte til sistnevntes "Back for Christmas". Jeg finner ikke noe fra dette albumet online, men det har kommet mer bra på samme selskap. Julen 2010 og 2011 ga de ut vinylsinger med Kitchen Orchestra, anført av Pål Jackman det ene året og Janove Ottesen det andre. Begge singlene ble utsolgt på kort tid, men kan kjøpes som mp3. Spesielt førstnevntes låt burde gå inn i vår hjemlige julekanon.

Jul (I sin helhet) på Jæren



Noen som har gjort mye for julemusikken i Norge, er gjengen bak Alternativ Julekalender, som i flere år har servert en ny julelåt av et norsk band frem til julaften. Noen dager er det til og med flere låter bak luken. Alt er selvsagt ikke like interessant, men det er alltid noen som gjør sitt aller ytterste hvert år. Hvitmalt gjerde var med i fjor med "Dine lepper smaker jul", et friskt tilskudd til julemusikken.

Dine lepper smaker jul

For noen år siden gjorde The New Wine en coverversjon av "Driving Home for Christmas" til Alternativ julekalender. Dette er den beste versjonen jeg har hørt av låten, sett bort fra Chris Reas original (til og med bedre enn St. Etiennes versjon, som er temmelig bra). Men denne versjonen ser i dag ut til å være helt bort fra internettet.

Jeg avslutter dagens luke med Röyksopp.  Julen 2010 ga de bort på hjemmesiden sin en versjon av "Le Cantique de Noël", mest kjent som "O Helga Natt" her hjemme, med en vidunderlig dramaturgisk oppbygning.

Röyksopp

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar