lørdag 21. desember 2013

Luke 21: Jul hos The Wainwrights

For noen er det Sølvguttene som gjør susen, for meg har et av julens høyepunkt de siste tre årene vært å se konsertfilmen "A Not So Silent Night". Dette er filmatiseringen av McGarrigle/Wainwright-slektens julekonsert på The Knitting Factorys smale scene i New York. I alle fall virker den smal når hele slekten pluss en mengde venner står på den iført noen sprø antrekk - det ser ut som noen har gått inn i en bruktbutikk og bedt om noe "juleaktig". Julekonsertene ble holdt i flere år i New York og Montreal. Konserten som ble filmet er fra 2008, og det var den siste Kate McGarrigle deltok på før hun døde i januar 2010. Flere av sangene som fremføres er også å finne på albumet "The McGarrigle Christmas Hour" (2005).



Pappa Loudon Wainwright er dessverre ikke til stede på denne konserten, selv om han selvsagt er et viktig, om enn til tider fjernt medlem av det han ofte kaller "den dysfunksjonelle Von Trapp-familien". Alle som har fulgt Loudons musikkarriere kjente godt til Rufus og Martha lenge før de ble artister, for faren har i mange år sunget om familien sin. Det kan hevdes at det øyeblikket der han begynte å skildre familielivet på et spesielt dyptgående vis, var med sangen "Thanksgiving" i 1989. Han har også skrevet flere julesanger, deriblant en av de beste i genren overhodet. "Christmas Morning" ble spilt inn til albumet "Social Studies" i 1999, der alle låtene  opprinnelig ble skrevet som dagsaktuelle temasanger til et radioprogram. Sangen starter med en triviell hjemmesituasjon, men sveiper så uanstrengt over til situasjonen i Midtøsten og trekker linjer tilbake til den kristne julens opprinnelse.

Christmas Morning Loudon Wainwright



I år ser det ut til at han har gjort et forsøk på å få en julehit, ved å spille inn på nytt "Suddenly It's Christmas", tidligere utgitt i en liveversjon i 1993, og til og med laget en slags video:

Suddenly It's Christmas

Et av høydepunktene under julekonsertene til McGarrigle-Wainwright-klanen var da Loudons søster Sloan fremførte Queens nokså ufyselige "Thank God It's Christmas" og gjorde den om til en dyptfølt soulgospel-nummer. Dette opptaket av låten er fremført av Loudon Wainwrights søster, Sloan:

Thank God It's Christmas

Jeg kunne lovprist denne konserten til ut på nyåret. Jeg avlutter med et spor fra studioalbumet "The McGarrigle Hour", der Ian Vincenzo Dow forteller om at det "å telle stjerner" har endret betydning fra barndommen til han nå er en voksen fiasko som heller går på bar enn å reise hjem til jul:

Counting Stars

















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar