torsdag 18. desember 2014

Luke 18

Platebutikkene har i mange år vært restriktive med hva de tar inn av julemusikk. Men en artist finner du alltid: Frank Sinatra. Det finnes mange utgivelser med hans julemusikk, der det ofte bare er coverbildet som er forskjellig. Han ga ut sin første juleplate i 1948, men den meste kjente platen er kanskje "A Jolly Christmas from Frank Sinatra" fra 1958.

Jeg kjente ikke til albumet "The Sinatra Family Wish You a Merry Christmas" (1968) før i 2006. Da ga Aimee Mann ut sin juleplate "One More Drifter in the Snow", der hun hadde med låten "Whatever Happened To Christmas?" skrevet av Jimmy Webb, den briljante låtskriveren som også står bak klassikere som "Galveston" og "Wichita Lineman". Hun fortalte i et intervju at sangen var tatt fra det nevnte Sinatra-albumet, og at det var en av hennes personlige julefavoritter. Det store publikum var ikke enig med henne. Etter utgivelsen kom det ikke nyopptrykk av platen på flere tiår. Først i 1999 kom den på cd.


Sinatra-familien anno 1968 besto av Frank sammen med sønnen Frank jr. og døtrene Tina og Nancy Jr. Det er ingen spor av Mia Farrow, som han ble skilt fra dette året. Alle får sine solonumre, i tillegg til at de synger sammen på tre låter, under navnet "The Family".

De første gangene jeg hørte albumet, virket det som et lappeteppe der alle fikk bidra utifra evne. Etterhvert så jeg på det som et veldig gjennomført album. Det finnes enkeltspor som kanskje ikke vil stå sterkt alene, men som går fint inn i helheten. Tina synger langt fra rent, men julen er jo en høytid der hele familien skal samles.

Coveret prøver ikke å spille på noen billige juleassosiasjoner. Hele familien stiller i hvitt. Frank senior og junior i høyhalsede pologensere, og Tina og Nancy i en slags buksedrakter.

Det hele åpner med at familien synger den uærbødige og morsomme "I Wouldn't Trade Christmas", skrevet av Sammy Cahn og Jimmy Van Heusen, som allerede hadde stått bak en mengde Sinatra-klassikere. Teksten rakker ned på julen, men konkluderer likevel med at den er bedre enn noen annen høytid:

"The traffic gets poky, the turkey gets smoky, and all of that holy stuff,
The people are shopping for things they'll be swapping like filigree boxes of snuff,
Though you pour the hot toddy, to force everybody, though half of the toddy's enough,
I wouldn't trade Christmas, wouldn't trade Christmas for Father's Day or Mother's,
Valentine, and the rest, Christmas we love you the best".

Det er poesi!


De to neste sangene på platen holder samme høye standard. Nancy, som samme år hadde gitt ut klassikeren "Nancy and Lee" med Lee Hazelwood, er først ute med den vakre og ytterst melankolske "It's Such a Lonely Time of Year". Her fremfører hun den på showet "The Smothers Brothers Comedy Hour":


Frank Sinatra jr. huskes kanskje best fordi han ble kidnappet i desember 1963, og slapp fri to dager senere etter at faren hadde betalt løsepenger. Det kan ikke ha vært lett å stå på egne ben som artist med et slikt navn, men hans versjon av "Some Children See him" fremkaller gåsehud. Han blir godt hjulpet av The Jimmy Joyce Singers, som gjør en strålende jobb på hele platen. Jeg finner ikke dette sporet på youtube, om du ikke vil høre hele albumet, som er tilgjengelig på nettstedet.

Jeg avslutter med låten jeg nevnte først, "Whatever Happened to Christmas", skrevet av Jimmy Webb på høyden av hans karriere. En sørgeligere sang er neppe skrevet om julen - den som har kommet og gått, og kjærlighetsbudskapet tok den med seg uten at det satte varige spor.

Whatever Happened To Christmas?

Jeg tar også med den første versjonen av denne sangen jeg hørte, og den er like bra som Frank Sinatras:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar