lørdag 6. desember 2014

Luke 6


Da plateselskapet ZE Records i 1981 ba artistene sine om å bidra med en originalskrevet julesang hver til et samlealbum, kunne de neppe vite hvilken klassiker de hadde på gang. Riktignok hadde de band i stallen som Suicide, Was (Not Was), Kid Creole and The Coconuts og The Waitresses. Men sjansene var store for at noen ville komme til å ta lett på oppgaven og ty til klisjeene. Det skjedde ikke i dette tilfellet. Her er det lite av lengsel etter å komme hjem til jul og "å sitje i den benken som eg sat då eg var minst i huset". Det man får er skildringer av en moderne, urban og oppjaget jul.

Albumet "A Christmas Record" er ikke å finne i butikkene år etter år, men det er høyt verdsatt av alle som eier det. Den mest kjente låten herfra er "Christmas Wrapping" av The Waitresses, som jeg skrev litt om i luke 18 i fjor. Låten er blitt covret av både Martha Wainwright og Spice Girls. Ifjor fortalte låtskriver Chris Butler om låtens tilblivelse i et videointervju med NME:

Christmas Wrapping

August Darnell, bedre kjent som frontmann i Kid Creole and The Cocoanuts, bidro med "Christmas on Riverside Drive". Den handler om å forlate solskinnet for å feire julen i New York, "where my sweetheart lives". Step on it, driver! Showaspektet ved bandet tok kanskje vekk noe av oppmerksomheten fra musikken, men det slår meg at tiden burde være inne for en Kid Creole-revival:

Christmas on Riverside Drive

Was (not Was) forflytter julefeiringen fra New York til Detroit. Den gamle bilbyen blir ofte kalt en spøkelsesby i dag, men forfallet var allerede i gang i 1981, skal vi tro denne julesangen:

"Christmas Time in Motor City"

Jeg avslutter med den mystiske Christina, som var kjæreste med plateselskaps-sjefen Michael Zilkha i ZE Records. Hennes bidrag, "Things Fall Apart", ble produsert av Was (Not Was) og er fortsatt merkverdig fascinerende. David Marsh i The Guardian ser den i sammenheng med "Christmas Wrapping" - det er som den blir sunget av lillesøsteren til hovedpersonen i "Christmas Wrapping", bare på den andre siden av byen. Det handler om livslede på grunn av ubesvart kjærlighet, nådeløs trefelling og uvilje mot julens festpress, fremført over et kaotisk komp.

"Things fall apart"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar