tirsdag 2. desember 2014

Luke 2

Stephin Merrit fra The Magnetic Fields er ikke en jeg uten videre ville invitert i juleselskap. Han er gretten, sikkert vanskelig i kosten og har problemer med høye lyder (applaus for eksempel). Men det er mye som tyder på at han har et julealbum i seg. I alle fall har han spredd små glimt av julemusikk utover flere album. Det første han prøvde seg på var en minimalistisk versjon av "O Tannenbaum", blant filmmusikken han gjorde til filmen "Eban and Charlie" i 2000. Dette er en gammel tysk folketone med tekst fra 1824. Jeg håper noen forskere har brukt stipendkronene sine på å finne ut av hvorfor den ble til barnesangen "En bussjåfør" i Norge. Merrits versjon finner jeg ikke på youtube, i stedet lenker jeg til "Greensleves" fra samme album. Greensleves har ikke direkte noe med jul å gjøre, men den havner ofte på julealbum og det er lang tradisjon for å bruke den som en julesang.

Merrits neste forsøk på en julesang var på The Magnetic Fields' album "Distortion" i 2008. "Mr. Mistletoe" er ikke en versjon av Lynn Andersons countrylåt med samme navn, men en støyende (som albumnavnet tilsier) skildring av ulykkelig kjærlighet rundt juletider. Sangeren går rundt i New York og ser misteltein henge overalt. I hans situasjon er det en helt ubrukelig plante:

Oppfølgeren til "Distortion" var "Realism" i 2010, et langt mer folkinspirert album. Også her finnes en julesang, den noe muntrere "Everything is One Big Christmas Tree". Hovedpersonen oppfordrer en person (eller seg selv?) til å legge fra seg boken han leser, og heller ta seg en øl:

Why sit in your dark and lonely room?
Must your every word be sincere?
Here's a vial of laughing gas perfume
See that people smile when you're near

Everything is One Big Christmas Tree

Er det så noen sjanse for at Stephin Merrit tar skrittet fullt ut og lager "69 Christmas Songs"?. I et intervju med Paste Magazine i 2010 fortalte han at han hatet julen, som vi antok, men samtidig ønsket å være som Irving Berlin: "My idol, Irving Berlin, wrote “White Christmas,” which is the best-selling song of all time - likely to remain so. So, when I think, “What shall I do today?” I inevitably think, “What would Irving do?” And sometimes, it’s “Write a christmas song.”




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar