torsdag 10. desember 2015

Luke 10

Dagens luke handler om julesanger som setter farge på feiringen.

De fleste har hørt om en hvit jul, i alle fall den gang det fantes et lønnlig håp om at det skulle inntreffe. "Blue Christmas" er ikke bare en kjent blueslåt, men en markering i kirken rundt 21. desember, i engelsktalende land i det minste. Rød og grønn er farger som har vært forbundet med julen siden middelalderen. Folksangeren Nadia Cattouse synger om en «Red and Green Christmas» (muligens fordi hun vokste opp i Karibia). Miss Piggy synger også om en rød jul, ellers er det merkelig få som synger om denne opplagte fargen. Kermit the Frog foretrekker en grønn jul, av åpenbare grunner. Komikeren Stan Frebergs «Green Christmas» fra 1958 er lagt til et reklamebyrå og handler om penger. The Barenaked Ladies synger om Grinchen, på soundtracket til Jim Carrey-filmen:

The Barenaked Ladies: Green Christmas



El Vez, The Mexican Elvis, er berømt for sine juleshow. Han drømmer om «a brown christmas just like the ones in Mexico".

El Vez: Brown Christmas



En grå jul vet jeg ikke om noen har våget å skildre, men for reggaeartisten Yellowman, som lider av albinisme, er det selvfølgelig bare en farge om gjelder i julen:

Yellow Christmas

Det finnes mange Black Christmas, men jeg velger kun en her, klassikeren til The Emotions:

The Emotions: Black Christmas

Som nevnt er det ikke mange som synger om en rød jul. The Killers har gitt ut julesanger årlig siden 2006. I 2011 samlet de produksjonen så langt på "(Red) Christmas EP". Rødfargen henspilte på navnet på organisasjonen Product Red, som bekjemper hiv og aids i Afrika. Fargenavnet gir meg i alle fall en grunn til å spille "A Great Big Slead" herfra, bandets første julesang, som de spilte inn sammen med Toni Halliday fra Curve:

A Great Big Slead

De fleste vil si at Bing Crosby har den definitive versjonen av "White Christmas". For min del har den utspilt sin rolle, her i huset er det versjonen til Big Maybelle som teller:

Big Maybelle: White Christmas

Jeg kunne holdt det gående en stund til om julesanger med kulør, men avslutter her med versjonen av "Blue Christmas" Elvis Presley gjorde på sitt berømte TV-show i 1968:

Elvis Presley: Blue Christmas

























Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar