søndag 6. desember 2015

Luke 6

Denne helgen var som nevnt Nordpolen musikklubbs releaseparty for singelen "Dine lepper smaker jul" med Hvitmalt Gjerde. Lørdag spilte bandet en fremragende konsert på Bar Polar i Oslo, som ble avbrutt tre låter før slutt av en trangsynt nabo i Sandakerveien. Vedkommende tok loven i egne hender og stjal sikringen. I dag spilte bandet på Big Dipper, også det en veldig bra konsert, og helt uten avbrytelser denne gangen.

Etter en slik helg skal jeg fatte meg i korthet. Temaet i dag er julelåter som ikke har tålt tidens tann.

Den britiske trioen Saint Etienne ga ut sin første julesingel i 1993, og de har gitt flere julesanger som fanklubbutgivelser. I 2010 samlet de de disse låtene sammen med syv nyinnspilte til albumet "A Glimpse of Stocking", som ble laget i 3000 eksemplarer og forhåndssolgt til fanklubbmedlemmer. Det fantes ulike varianter alt etter hvor mye du var villig til å betale. Min var med et julekort signert Sarah, Bob og Pete, som er den eneste julepynten jeg henter frem hvert år. På dette albumet gjør de sin versjon av "21st Century Christmas", som Cliff Richard hadde en hit med i 2006. Bandet skrev om teksten, tok vekk en del religiøse elementer, og oppdaterte noen referanser. Sikkert en god idé der og da. Men så skulle virkeligheten innhente dem.

"Fax Tiny Tim a thank you/For blessing you and me" ssang Cliff Richard, og det er vel ikke akkurat briljant skrevet. Saint Etienne gjorde dette om til "Thanks Uncle Jimmy Saville/For fixing you and me" (En referanse til ønskebrønn-programmet Jim'll Fix It). Som kjent ble Jimmy Saville, dessverre posthumt, avslørt som en hensynsløs sexforbryter i 2012, og det gjør denne ellers muntre sangen så å si ulyttbar i dag. Jeg er ingen tilhenger av revisjonisme, men jeg er spent på om LP-versjonen av "A Glimpse of Stocking", som kom i år, har endret på tekstlinjen.

21st Century Christmas



Neste sang er det ikke nødvendigvis jeg som sier er gått ut på dato. "Baby, It's Cold Outside" fra 1949 er låten, som har for vane å dukke opp på juleplater. Det er en ganske vittig tekst der en mann prøver å få sin kvinnelige gjest til å bli værende, mens hun kommer med alle slags påskudd for å dra hjem til seg selv. Han advarer mot det dårlige været, at det er ingen drosjer å få, og tenk så trist han blir om hun får lungebetennelse og dør.

En helt uskyldig tekst, har jeg tenkt. Men stadig oftere ser jeg at den blir kalt "The date rape song". Den har havnet i samme kategori som Maurice Chevaliers "Thank Heaven for Little Girls". Begge er litt snuskete, hvis du velger å tolke dem i den retning. Forfekter ikke sangen det syn at kvinner sier nei, men mener ja? Og er det ikke en referanse der om at drinken hun er blitt servert kanskje er litt i sterkeste laget, om ikke regelrett tuklet med?

Faktum er uansett at i filmen "Neptune's daughter", der den dukket opp første gang, finnes den i to versjoner, en der en mann synger til en kvinne, og en annen der kvinnen er den førende part.

Baby It's Cold Outside

Nå skal det sies at sangen ikke er mer kontroversiell i USA i dag enn at She & Him hadde den med på det populære julealbumet "A Very She & Him Christmas" i 2011.

Personlig vil jeg uansett hevde at den ikke kvalifiserer som julesang. Ikke nok med at sangen ikke refererer til julen, men filmen "Neptune's daughter" hadde premiere i juli, og det er en del av filmens humor at det slett ikke er dårlig vær ute.

She and Him: Baby, It's Cold Outside





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar