tirsdag 15. desember 2015

Luke 15


The Futureheads mimret om 80-tallets julefeiring i 2010. En ting er i alle fall sikkert, 80-tallet produserte flere minneverdige julehits enn de to neste tiårene til sammen. Selv folk som ikke var født på 80-tallet, kjenner hitene fra dette tiåret. Her kommer det en liten gjennomgang av 1980-tallets julelåter, på godt og vondt. Listen er langt fra komplett, og en julehit i Storbritannia ble sjelden stor i USA. De hadde nok med sin egen jul.

1980
Veteranene Barron Knights hadde en julehit i Storbritannia med "Christmas party", der de blant annet parodierer "Another Brick in the wall". Jona Lewie fikk en stor hit med "Stop the Cavalry", som er en gjenganger på radio fortsatt.

1981
The Waitresses ga ut "Christmas Wrapping", som ble en liten hit det året i Storbritannia. Siden er den blitt en del av julesangkanon. Denne julen gjorde Kylie Minogue og Iggy Pop låten som en duett, og det er et av de bedre sporene på Kylies juleplate.

1982
Cliff Richard har hatt flere julehits enn fattigfolk har hatt næringsrike middager. "Little Town" het hiten hans dette året. Dette var også første gangen "Walking in the air" ble gitt ut, selv om Aled Jones fikk den største hiten med låten tre år senere. I 1982 ga Siouxsie and the Banshees ut singelen "Melt", der b-siden er julesangen "Il Est Ne Le Divin Enfant", som de var tøffe nok til å opptre med på fransk TV. Robert Smith står i bakgrunnen, sprekkeferdig av julestemning:

Siouxsie and the Banshees "Il Est Ne Le Divin Enfant"

1983
The Pretenders ga ut "2000 Miles". Det ble helt sikkert gitt ut andre julepater også i 1983, men denne overskygger det meste annet i hele tiåret.



1984
Gary Glitter fikk sin største hit på lenge med "Another Rock and Roll Christmas". Band Aid hadde adskillig bedre hensikter med "Do They Know It's Christmas?" Den beste låten dette året var selvsagt Wham med "Last Christmas". Selv om det alltid er fristende å se videoen til "Last Christmas", lenker jeg heller til Erlend Øyes versjon:

Erlend Øye: Last Christmas 

I november 1984 ga Prince ut sin fjerde single fra Purple Rain, "I Would Die for You". B-siden der var "Another Lonely Christmas".

1985
Dette var nok et år med mange julehits:  Bryan Adams hadde "Christmas Time", Shakin Stevens ga ut "Merry Christmas Everyone", Bruce Springsteen fikk en hit med "Santa Claus is coming To Town", som var spilt inn flere år før.


1986
Det må da ha vært andre julesanger det året enn den ene jeg husker, satiredukkemakerne Spitting Image og deres rapport fra Thatchers Storbritannia:

Santa Clause is on the dole 


1987
Mens Mel Smith og Kim Wilde skaffet penger til veldedighet med  nyinnspillingen av "Rocking Around the Christmas Tree", ga Run D.M.C. julen litt streetcred med "Christmas in Hollis".


1988
Cliff Richard gikk til topps med grusomme "Mistletoe and Wine", mens Chris Rea pussig nok ikke nådde toppen av listene med "Driving Home for Christmas". Innsmigrende Alexander O'Neal ga ut en versjon av "The Christmas Song" som slett ikke er ueffen:

The Christmas Song

1989
1980-tallets siste år, og mye hadde forandret seg i det musikalske landskapet. Housemusikk var tidens melodi, og Coldcuts ""Christmas Break" låt friskt  (selv om den i dag tidvis minner om samtidens fryktelige mikslåter av "Jive Bunny").

Coldcut's Christmas Break

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar