søndag 13. desember 2015

Luke 13

Det hendte i de dager. Nærmere bestemt en desemberdag for 31 år siden. I et rolig boligstrøk i Arlington, Virginia satt fire barn og laget julepynt. Moren i huset hadde tatt med en plate hjem til husets elleve år gamle datter. Hun la etter en stund merke til at datteren og en nabojente spilte en låt om og om igjen. Moren begynte å lytte og kunne knapt tro det hun hørte. Det var en sang om en jente som onanerte til et pornoblad. Låten het "Darling Nikki", platen het "Purple Rain" og artisten var Prince.

Moren i huset het Mary Elizabeth Gore, bedre kjent som Tipper Gore. Dette ble begynnelsen på kampen til "The Washington Wives", med det offisielle navnet PMRC (Parents' Music Resource Center) mot alt som kunne virke støtende innen rock og pop. Tekster i grenseland skulle merkes med klistremerker på coveret med "Parental guidance", ønsket de. Et slikt klistremerke kunne føre til at store kjedebutikker nektet å ta inn platen, så i praksis var det et virkemiddel som angrep ytringsfriheten. Noen plateselskap ga etter, andre kjempet imot. Prince selv holdt seg unna debatten, men Jello Biafra, Frank Zappa og Dee Snider var blant artistene som møtte til høringer i senatet og debatterte mot washingtonfruene ansikt til ansikt.

I motsetning til nesten alle menn jeg kjenner, har jeg aldri hatt noen heavy metal-periode i oppveksten. Men Dee Snider og Twisted Sister var det vanskelig å mislike. Sangene deres var vanvittig fengende og tekstene var alltid på ungdommenes side. Hvem har vel ikke identifisert seg med skoleeleven som roper "I Wanna Rock" til den despotiske læreren? Og "We're not Gonna take it" (en låt som havnet på fruenes "Filhy 15-liste" fordi de mente den oppfordret til vold) er en sang som taler alle anonyme rebellers sak bedre enn noen andre siden Alice Cooper. I tillegg dukker bandet opp i en scene i Tim Burtons debutfilm, "PeeWee's Big Adventure" (1985), noe som styrket deres status i mine øyne. Men for mitt vedkommende holdt det å se musikkvideoene, jeg hadde ingen planer om å kjøpe noen plater med bandet. Men så kom de med en juleplate.



Jeg overnattet ikke utenfor butikken da "A Twisted Christmas" kom i 2006, men jeg kjøpte den til slutt. Det er ingen store overraskelser der. Twisted Sister låter som seg selv som spiller klassiske julesanger. De får til og "O Come All Ye Faithful" til å høres ut som "We're not Gonna take It":

Twisted Sister: "O Come All Ye Faithful

Fruene fra Washington så seg rundt og fant en fordervet samtid. Og de la skylden på musikerne, ikke på makthaverne de delte seng med. Gad vite hva de hadde sagt om de hadde hørt denne låten fra 1944, fire år før Tipper Gore ble født. Kanskje deres egne foreldre hadde ledd en befriende latter av denne vågale og profane teksten, som har et annet syn på rusmidler enn for eksempel propagandafilmen "Reefer Madness", som kom noen år før. Dette er en sang om nissen som liker å røyke rev. Parental guidance anbefales:

Johnny Guarnieri og Slam Stewart: Santa's Secret


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar