lørdag 5. desember 2015

Luke 5



2. juni 2012 ble det årlige Musikkfest Oslo arrangert, og for første og siste gang var det satt opp en scene i Nydalen. Ryktet hadde gått over fjellet om at Hvitmalt Gjerde var verdt å sjekke ut. "Fint nabolag det her", sa vokalisten da de gikk på scenen foran 15-20 stykker. 33 minutter senere var jeg overbevist, dette var det mest spennende jeg hadde hørt på lenge.

Nordpolen musikklubb er kry over å få samarbeide med Hvitmalt Gjerde om årets julesingelutgivelse, "Dine lepper smaker jul", som opprinnelig ble innspilt til Alternativ julekalender i 2012. I dag er det slippfest og hootenanny med Hvitmalt Gjerde på Bar Polar i Sandakerveien i Oslo, og i morgen spiller de på Big Dipper i hovedstaden. Det er bare å rydde plass mellom Hep Stars og Mahalia Jackson i platesamlingen!

Det er enklere å ta på seg croonerhatten og tolke de amerikanske julestandardlåtene, enn å skrive noe nytt. Og om man skriver noe nytt, er det vanskelig å komme unna de velkjente ingrediensene, for eksempel noe om å dra hjem til jul, til stuen der du satt som barn. Prøv selv! Klisjeene er det første man får i tankene når man skal skrive om julen.

Med «Dine lepper smaker jul» har Hvitmalt Gjerde klart å skape et frisk tilskudd til julemusikken, uten å virke bundet av tradisjonene. Bandet fremviser klassisk popsensibilitet, paret med en tekst som kunne vært en John Hughes-film i kortversjon.

Sangen starter og slutter med linjen «Alt jeg ønsker meg er deg», en referanse til Foghats «All I Want for Christmas is You» fra 1981. Eller kan det være til Mariah C? En viktig forskjell har i alle fall inntruffet fra begynnelsen av sangen til slutten. I starten finner vi hovedpersonen i mørket utenfor et hus, der han ser opp mot vinduet til den han venter på. På slutten har han kommet seg inn i varmen og kan se snøen falle ned utenfor.

I Norge har vi ikke tradisjon for kyssing under mistelteinen, derfor må vi ordne oss på annet vis. Hovedpersonen har pyntet seg − med et kyss som mål. Så langt er alt klart. Men det finnes en fiffig ambivalens i teksten, for han slår seg til ro med en klem. «Jeg vil gi deg en klem, for dine lepper smaker jul». Det er lett å tenke at lepper med julesmak har et hint av kandiserte epler og røkelse. Eller er det snarere smaken av et julebord med kraftig overskjenking? Diskusjonen vil nok gå i alle hjem der julen feires.

Hvitmalt Gjerde "Dine lepper smaker jul"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar