onsdag 9. desember 2015

Luke 9

Jeg fortsetter min presentasjon av artister som har gjort en ekstraordinær innsats for julemusikken - ikke bare sluppet et julealbum når karrieren er på hell.

Jeg likte i sin tid bandet 'Til Tuesday og deres hitsingel "Voices Carry". Men bandet gjorde det aldri stort i Europa, og jeg tenkte ikke særlig mer på dem før frontfigur Aimee Mann debuterte som soloartist i 1993 med albumet "Whatever". Det er en klassisk samlivsbrudd-plate med mye bitterhet og sinne, paret med klassisk popteft. Det må ha vært et hardt brudd, for det viste seg at også det siste 'Til Tuesday-albumet, "Everything's Different Now" (1988), som i realiteten var et soloalbum, også handlet om slutten av det samme forholdet. Hvem hadde trodd at det i denne personens indre skulle finnes et sted der det alltid var 25. desember? (for å parafrasere Dave Marsh).



I 1996 ga Geffen Records ut julealbumet "Just Say Noël", der Aimee Mann var i selskap med artister som Beck og Sonic Youth. Hun sang "Christmastime" sammen med ektemannen Michael Penn (som skrev låten). Det er en flott beatlesaktig låt med en melankolsk melodi og en tekst om å være alene i julen. Den ble først brukt i filmen "Hard Eight" (også kjent som "Sydney"), debutfilmen til regissøren Paul Thomas Anderson, som senere skulle bety mye for Aimee Mann ved å bruke musikken hennes i filmen "Magnolia".

Aimee Mann: Christmastime

Utover 2000-tallet Mann sto frem som en ublyg juleartist ved å kjøre egne juleshow i desember. De besto av en blanding av musikk, sketsjer og videoinnslag. Musikere og komikere var gjesteartister. Denne formen for show holder hun fortsatt på med i desember. Her er et eksempel på en film brukt i juleshowet hennes:

Aimee Mann's Christmas Carol Part 1

I 2006 var Aimee Mann klar med et helt album med julesanger."One More Drifter in the Snow". Det består av en nyinnspilling av "Christmastime" og en helt ny julesang, "Calling on Mary". Dessuten dro hun frem "Whatever Happened to Christmas?" av Jimmy Webb, som i 1968 ble innspilt av Frank Sinatra. Dette var første gang jeg hørte denne sangen, og det var en sann åpenbaring. Resten av materialet er klassikere fra julekanon. Her er "Whatever Happened to Christmas?" fremført på et juleshow i 2010:

"Whatever Happened to Christmas?"





I 2012 slo Aimee Mann seg sammen med Ted Leo og dannet duoen The Both. I fjor ga de ut sin første julelåt, "Nothing Left to Do (Let's make this Christmas Blue").

The Both: "Nothing Left to Do" (Let's Make This Christmas Blue"

Det er sjelden jeg mottar mail fra nyhetslisten til Aimee Mann, som jeg har abonnert på siden sent 90-tall, men jammen ramlet det ikke inn en her om dagen. Der sto det at The Both også i år var klar med en ny julesang, "You're the Gift".

The Both: You're the Gift

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar