mandag 21. desember 2015

Luke 21

I siste del av føljetongen om artister som har gjort en ekstraordinær innsats for julemusikken, skal det handle om Flaming Lips. Oklahoma-bandet debuterte allerede i 1983, men jeg kjente ikke stort til dem før de ga ut "The Soft Bulletin" i 1999. Årets etter deltok de på samlealbumet "It's a Cool, Cool Christmas" med en versjon av "White Christmas", med dette i parentes: (Demo For Tom Waits). Det var ingen stor tolkning kanskje, men et sted å begynne:

The Flaming Lips: White Christmas



Bandets neste ekskursjon inn i julemusikken, så vidt jeg har oversikt over, kom tre år senere på ep'en "Ego Tripping at the Gates of Hell". Det syvende og siste sporet her het "A Change at Christmas (Say It Isn't So)", og det er en sang som burde blir spilt oftere ved juletider. Teksten går utenpå det meste man vanligvis får servert i en julesang:

Oh, if I could stop time
It would be a frozen moment just around Christmas
When all of mankind reveals its truest potential
And there is sympathy for the suffering
Yes, there is sympathy for those who are suffering

"A Change at Christmas (Say It Isn't So)"

I 2007 kom det en plate i begrenset opplag med den irakiske nattklubbsangeren Imagene Peise, som begikk selvmord i 1978, ble det hevdet. På platen “Atlas Eets Christmas” var det et klistremerke der det sto: "Love Is The Answer – Merry Christmas From The Flaming Lips 2007”. Det var selvsagt Flaming Lips som sto bak denne platen. Selv hadde jeg ikke hørt om den før den ble nyutgitt i fjor til "Record Store Day" på Black Friday:

Imagene Peise




Året etter, i 2008, kom bandet med en helaftens julefilm, "Christmas on Mars", som jeg omsider så i år. Å kalle den en julefilm er å ta litt sterkt i, men handlingen er i alle fall lagt til julaften på Mars. Filmen er tidvis visuelt slående, men alt skjærer seg når skuespillerne (hovedsakelig bandet selv) får replikker å fremsi. Da viser amatørskapet seg i fullt monn. Filmen fremstår som en blanding av noe Tarkovskij, David lynch og Ed Wood kunne laget. Soundtracket inneholder ikke noe julemusikk. Her er traileren:

Christmas on Mars

I fjor ga bandet ut en versjon "Happy Christmas" (War is Over) sammen med Yoko Ono til den årlige julespillelisten til Amazon.com. I år ble denne låten også gitt ut på single. Sangen har blitt fremført av bandet på konsert tidligere, her med både Sean Lennon og Yoko Ono på nyttårsaften 2011:

Happy Christmas (War is Over)

Og jo mer jeg leser om bandet, jo flere julesanger faller ut av skapet:

Allerede i 1994 ga de ut en liveinnspilling av "Little Drummer Boy".

På albumet "Clouds Taste Metallic" (1995) hadde de med låten "Christmas at the Zoo".

Og jammen har ikke Flaming Lips, selveste julebandet, også laget en versjon av Silent Night (iblandet Lord Can You Hear Me av Spaceman 3/Spiritualized):

"Silent Night"



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar