torsdag 22. desember 2016

Luke 22: Alan Lomax

Folkloristen Alan Lomax er kjent for den enorme mengden med folkemusikk han samlet inn fra hele verden. Naturlig nok var det også en del julemusikk blant dette. På 1950-tallet hadde han et syv år langt opphold i Storbritannia, der han blant annet gjorde en mengde musikkreportasjer for BBC radio. Julen 1957 fikk han grønt lys for en ambisiøs direktesending som skulle foregå på selveste 1. juledags formiddag, der han skulle presentere innslag med julemusikk og -tradisjoner fra ulike deler av Storbritannia.



Etter at hallomannen har introdusert programmet på Queen’s English, fortsetter programmet med lykkeønskninger på dialekter fra hele øyriket − i tillegg til gælisk. De medvirkende presenterer alt de har på lager av ceilidhs, wassailing og andre gamle tradisjoner som neppe ble holdt i hevd i stor grad selv den gang. Men det blir også spilt litt ungdommelig skifflemusikk. Alan Lomax satt selv i studio i Birmingham, derfra holdt han kontakten med de syv stedene i Storbritannia der en rekke mer eller kjente folkemusikere ventet. Blant de kjente finner vi Ewan MacColl, Shirley Collins, Dominic Behan og Peggy Seeger. Allerede den gangen var Storbritannia multikulturelt, her serveres også musikk fra Trinidad og Ghana. Lomax tillater seg også å komme med følgende betimelige spørsmål: "Why can't we give each other the things we want, instead of guns and atom bombs?"

Hvis sendingen virkelig er så live som det fremstilles, er det imponerende hvor gode overgangene er. Jeg har hørt mer klossete direktesendinger fra moderne tid. Hvor mange som hørte dette på direkten aner jeg ikke, det var nok smalt til tross for at det ble sendt i beste sendetid. Det sto kanskje på i bakgrunnen mens barn lekte med gavene sine, kvinner tilberedte mat og menn ventet på at puben skulle holde åpent noen få timer. 

Programmet ble sendt i reprise en gang, siden ble det slettet fra BBCs dyrebare radiobånd. Først på 1990-tallet ble det oppdaget i arkivet til Alan Lomax selv, han hadde bevart det på vinylplater. Det ble siden gitt ut av Rounder records under tittelen "Sing Christmas and the turn of the year". Selv prøver jeg å få spilt den minst en gang hver jul, det gir et annet perspektiv på julen enn de fleste andre juleplater. Jeg finner ikke noe utdrag fra platen på nett, heller ikke noe fra albumet "Songs Of Christmas From The Alan Lomax Collection". Men det finnes mye bra opptak på nettet fra hans samling likevel, allerede i 1937 spilte han inn en julesang med båndopptakeren sin. Her er et par høydepunkt fra det som finnes på YouTube:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar