lørdag 3. desember 2016

Luke 3

Da Beatlemania inntok USA i 1964, var det mange som ville ha sin andel av kaken. Noen små selskap ga ut plater med cover formet slik at en sløv og lite opplyst platekjøper kunne forledes til å tro det var en Beatles-plate de hadde kjøpt. Musikken på platene var anonym beatmusikk som aldri ville vært verdig en plate med The Beatles. (Selv arvet jeg et par slike i barndommen, men var uforstandig og uforsiktig nok til å knekke en og herpe den andre).


Det paradoksale er at de samme selskapene kunne ha hatt det ekte The Beatles i stallen, om de hadde hatt litt teft. Som kjent ville ikke EMIs søsterselskap Capitol gi ut The Beatles i USA i begynnelsen, derfor ble de første singlene gitt ut av mindre amerikanske selskaper, som ikke klarte å få det store publikumet interessert.

Men da suksessen var et faktum, kom flere på banen i et desperat forsøk på å oppnå gevinst. Beatles-hysteriet var såpass kraftig at det ikke er rart at selskapene forventet at folk skulle kjøpe hva som helst, i dette tilfelle plater med et eller annet relatert til The Beatles i tittelen. Men ingen brydde seg om å legge mye arbeid i selve låtene. Så ble da heller ikke utgivelsene særlig populære. Det er lett å tenke i kommersielle baner, men ikke fullt så lett å skape noe folk kommer til å bruke penger på.

 Noen av disse låtene hadde også med julen å gjøre, og det er selvsagt disse det skal dreie seg om her. Alle er fra 1964, året The Beatles slo gjennom i USA. Det uunnværlige nettstedet Hip Christmas har en mer utførlig oversikt over disse låtene, jeg tar bare med de beste. En av dem er aktualisert denne julen, for den dukker opp på samleplaten "Big City Christmas" utgitt på Bear Family. Så vidt jeg vet er det første gang på lenge at den er offisielt utgitt. "(I want) A Beatle for Christmas" av Patty Surbey & the Canadian VIP's er passabel garasjerock.


Sangen inneholder tekstlinjene "Do you remember last Christmas when I asked for Ringo/but all you sent med was a game of bingo". I det hele tatt var det Ringo som hadde mest appell hos Beatles-fans, i alle fall hvis man skal dømme etter disse platene. Christine Hunter sang "Santa Bring Me Ringo" og Three Blonde Mice sang "Ringo Bells". Ingen av dem fortjener dog å spilles her. Cindy Rella derimot med "Bring me a Beatle for Christmas" er ikke så hakkende gale:


"I Want a Beatle for Christmas" med Beckly Lee Bech er heller ikke så ille når du er kommet til bunnen av gløggkoppen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar