torsdag 1. desember 2016

Luke 1

I år fikk vi for første gang en Nobel-prisvinner i litteratur som har gitt ut en juleplate (antar jeg, det hadde ikke overrasket veldig om det fantes en annen vinner med et julealbum på samvittigheten). Bob Dylan ga som kjent ut sitt julealbum, "Christmas in the Heart", i 2009. Det kom noe uventet, han er vel en av de siste artistene på kloden man ville ventet en juleplate fra. Og selv om han alltid har gjort det uventede, var dette nesten sjokkerende, og fansen er nokså delt i spørsmålet om hvor bra denne platen er (selv er jeg helt klart på ja-siden). Men Dylan tok oppgaven på alvor, og han var såpass engasjert i utgivelsen av det ble laget to musikkvideoer for å promovere den. Den morsomme "Must be Santa" har nok de fleste som leser dette sett. Animasjonsvideoen til "Little Drummer Boy" ser ut til å være inspirert av Dylans egen stil som maler, slik vi kjenner den fra for eksempel covermaleriet på "Music from Big Pink".


Det jeg ikke visste i 2009, var at Dylan hadde vært borti julegenren før. Det fant jeg først ut da jeg nærlyttet til folk-boksen "Midwinter" (som jeg har tenkt å skrive mer om ved en senere anledning). Der finnes det et spor som heter "Christmas Island", som ikke må forveksles med juleslageren med samme navn fra 1946, som Dylan gjorde sin versjon av på "Christmas in the heart". Låten blir sunget av Richard Fariña, akkompagnert av Eric von Schmidt og Blind Boy Grunt. Alle Dylan-fans vet hvem disse tre er.

Fariña var eventyrer, folkmusiker og romanforfatter − skjønt forfatter rakk han knapt å være, siden han døde i en motorsykkelulykke på sitt eget releaseparty for boken "Been down so long it looks like up to me". Hans første ekteskap var med visesangeren Carolyn Hester. Hun hyret Dylan til å spille munnspill på albumet "Carolyn Hester" i 1961, og var dermed medvirkende til at Dylan ble signert til Columbia Records av John Hammond. Senere giftet  Fariña seg med Mimi Baez, den yngre søsteren til Joan. Forholdet mellom Dylan, Fariña, og Baez-søstrene er mesterlig skildret i boken "Positively 4th Street" av David Hajdu.

Eric von Schmidt var en folksanger som er udødeliggjort på Dylans debutalbum fra 1962, der Dylan innleder "Baby, let me follow you down" med å si "I first heard this song from Rick von Schmidt. He lives in Cambridge. Rick is a blues guitar player. I met him one day in the green pastures of Harvard University".

Blind Boy Grunt er et av flere pseudonym Dylan har brukt. Akkurat dette pseudonymet brukte han en periode for å delta på andres plater eller for gi ut låter på andre selskap enn Columbia. "Christmas Island" ble spilt inn i London i 1963, men den ble først gitt ut i 1967 på albumet "Dick Farina & Eric Von Schmidt". Dette er ikke den type julesang som fremkaller de varme følelsene hos lytteren. Det er en kul blues der sangeren har tenkt seg til Christmas Island for å forklare nissen personlig at han "ain't broken any recent laws".






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar