søndag 11. desember 2016

Luke 11: 70-tallet

Nå er ikke jeg den som følger mest med på hitlistene, men har det vært en eneste nyskrevet julehit de siste årene? På 1970-tallet derimot, da var det en mengde julehits som fortsatt er å høre på radio. John & Yoko/Plastic Ono Band med the Harlem Community Choir ga ut "Happy Xmas (War is over)" i 1971, Slade kom med "Merry Christmas Everybody" i 1973 (deres siste nummer en i Storbritannia), Mud hadde en nummer 1-hit med "Lonely This Christmas" og Paul McCartney kom med "Wonderful Christmastime" i 1979. Alle er låter som fremdeles har et liv hver desember og som skaffer låtskriverne millioner i julegratiale.

Her skal det handle om julelåter fra 1970-tallet, og de er i slike menger at jeg ikke kan nevne alle, smurfehits blant annet. Dessuten var det et tiår med julesanger innen alle stilarter, inkludert nykommerne punk, disco og rap.

Tiåret startet sterkt. I 1970 kom "Merry Christmas Darling" med The Carpenters, "Feliz Navidad" av Jose Feliciano, "Give Love on Christmas Day" av The Jackson 5,  "Hey America" av James Brown, "This Christmas" av Donny Hathaway, og "Who Took the Merry Out of Christmas" av The Staple Singers - over halvparten av disse er klassikere.



Elton John ga ut "Step into Christmas" i 1973. Det mest bemerkelsesverdige med den er tittelen på b-siden "Ho Ho Ho (Who'd Be a Turkey at Christmas)". Det er også verdt å merke seg at en av Elton Johns store inspirasjonskilder, Leon Russel (som døde i høst), ga ut en julelåt med nesten lik tittel året før, "Slipping Into Christmas".

Flere enn de innledningsvis nevnte glam rock-bandene hadde julehits." I Wish It Could Be Christmas Everyday" var en kjempehit for Wizzard i 1973, selv om Slades låt solgte mest det året, Showaddywaddy fra Leicester hadde en hit med "Hey Mr. Christmas" i 1974 (en låt norske Weld gjorde en cover av på sin jule-ep). Det er et mysterium hvorfor The Sweet aldri prøvde seg på noen julesang.

I 1975 kom Greg Lake, som dessverre døde 7. desember i år, med en av tidenes beste julelåter, "I believe in Father Christmas", der Pete Sinfield sto for den fabelaktige teksten. Det kom en annen låt i 1975 som er en liten favoritt, nemlig "A Cold Christmas Without You", en litt utvannet Bacharach-aktig låt som irske Dana hadde en hit med. Hun er ellers mest kjent for å ha vunnet Melodi Grand Pix i 1970 og for at hun en periode satt i EU-parlamentet.



1975 var virkelig julehitenes år. I Storbritannia hadde komikerne The Goodies en hit, og Mike Oldfield kom på listene med en instrumentalversjon av den tradisjonelle julesangen "In Dulci Jubilo". Djen Chris Hill fikk en hit med "Renta Santa", som er en slitsom komiplate. Selvfølgelig var han tilbake året etter med "Bionic Santa", men da han prøvde å melke suksessen med "Disco Santa", satte platekjøperne foten ned.

70-årene var tunge å komme gjennom for mange, og det blir reflektert i for eksempel "Daddy's Drinking Up Our Christmas" av Commander Cody fra 1973 og "If We Make It Through December" av Merle Haggard.

The Kinks ga ut "Father Christmas" og "Christmas Must Be Tonight" ble sluppet av The Band. Ingen av dem ble hits, men de låter fortsatt like friskt idag, Veteranene Johnny Mathis og Perry Como fikk seg en siste hit hver med henholdsvis "When a Child Is Born" og "Christmas Dream" .

Jeg nevnte også alle stilartene som var representert: "Mary's Boy Child" med Boney M (disco), The Ravers ga ut "Punk Rock Christmas" (punk), "It Doesn't Have to Be That Way" med Jim Croce (singer-songwriter), "Grandma Got Run Over by a Reindeer" av Elmo & Patsy (humor/novelty) og "Christmas in Dreadland" av Judge Dread (reggae). For ikke å glemme: "Christmas Rappin'" Kurtis Blow (hip hop).



Slik kunne jeg egentlig fortsatt år for år på 1970-tallet. Men nå stopper jeg.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar