mandag 12. desember 2016

Luke 12: Vi kjører enkeltspor

Jeg har sjekket denne ukens hitlister i Norge, Storbritannia og USA for å se om det finnes noen julesanger fra i år der. Det gjør det ikke. Men de viser samtidig at markedet for julesanger fortsatt er stort. Her er det julesanger fra 1980-, -90 og 2000-tallet. På Billboards liste er det også plass til julelåter fra 1950-tallet (Bobby Helms og Brenda Lee). Dagens hitlister er basert på salg over disk, strømming og nedlasting av musikk, og jeg vil anta at det er strømming som gir mest utslag for disse julesangene. Så lenge plateselskapene fortsatt tjener penger på Mariah Carey, Wham, Chris Rea og til og med Shakin' Stevens, ser vel bokholderne ingen grunn til å finansiere og markedsføre nye juleinnspillinger.

På den amerikanske albumlisten er det to nye plater, begge fra the usual suspects. Pentatonix (som allerede har gitt ut sitt andre julealbum etter platedebuten i 2014) og Garth Brooks/Trisha Yearwood (det er det fjerde julealbumet fra Garth Brooks, men bare nummer to fra Yearwood).

Siden etablerte, kommersielle artister ikke prøver seg på julesingler, blir feltet åpent for indieartistene, uten at det er noen garanti for at resultatet blir bedre.

Med "Christmas EP" i 1999 laget bandet Low en moderne klassiker (og det er for en gangs skyld ingen overdrivelse). I 2008 ga de ut singelen "Santa's Coming Over", og i år har de sluppet "Some Hearts (At Christmas Time)" som kunne hørt hjemme på "Christmas EP".



The Empty Hearts, som består av medlemmer av blant annet Blondie og The Cars, har laget en Phil Spector-aktig julesang sammen med norgesvenn Little Steven. Den er ikke tilgjengelig på YouTube for øyeblikket.

The Crookes fra Sheffield ga ut sin første julelåt i 2009, i år er de her igjen med "You bring the Snow".


The Lumineers satser tradisjonelt med "Blue Christmas", men de gjør en god versjon av den.




Americana-bandet Felice Brothers synger om "Country Ham", som er gitt ut til inntekt for en organisasjon som skal få mat på bordet til samfunnets fattigste.




Jeg avslutter med neo-rockabilly-artisten Jack Skuller og "Stuck in this Holiday" som han har spilt inn i Sun Studio.






















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar