onsdag 14. desember 2016

Luke 14: We Wish You a Merry Christmas

Alle som noen gang har åpnet en dør for julebukker, vet at "We Wish You a Merry Christmas" er den sangen de fleste velger å synge. Den er latterlig enkel og man skal være temmelig umusikalsk for ikke å henge med.

Noe av det mest interessante med denne eldgamle julesangen er de nokså truende linjene «we won't go till we get some». I boken "Stories Behind the Great Traditions of Christmas" skriver forfatteren Ace Collins at sangen ble til i en tid da bander oppsøkte rikfolks hjem rundt juletider og krevde mat, drikke og penger. Hvis de ikke fikk noe, robbet de husholdet for det de fant.

Siden sangen er så enkel, passer den bedre for julebukker enn for plateinnspillinger. Ray Connif tok den dog med i en medley på albumet "We wish you a Merry Christmas” fra 1962 og det samme gjorde Take Six i 1999. Weezer prøvde seg på en collegerock-versjon i 2008, men det ble fort kjedelig. Den amerikanske folkgruppenThe Weavers utbroderte sangen i 1952, og gjorde den om til en en slags fredshymne. 



Det var et vellykket arrangement, men den beste versjonen jeg har hørt av sangen er likevel den til Big Dee Irwin & Little Eva fra 1963, "I Wish You A Merry Christmas". Little Eva var som kjent barnevakt for Carole King og Gerry Coffins datter, og de står angivelig bak produksjon og arrangement her. Plutselig fremstår sangen som både spretten og sjelfull.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar