lørdag 10. desember 2016

Luke 10: Moralistisk jul

Vi har alle hørt historien om den håpløse surpompen som mot alle odds utvikler et varmt og bankende hjerte i løpet av julehøytiden. Vi kjenner det fra "A Christmas Carol" og et hundretalls TV-filmer som vises i løpet av desember måned. Men noen mennesker er urokkelige, de ser med avsky på hvordan julen feires. Her skal de få komme til orde, og de er alle preget av religiøse anfektelser.

Countrysangeren Ferlin Husky var gift en rekke ganger, og han var ingen avholdsmann så vidt jeg vet. Likevel vil han ta fra deg retten til å rave sanseløst rundt i høytiden. Så viktig var dette budskapet for ham, at han laget to nærmest identiske sanger om temaet, en om julefeiringen og en om helgefylla. "Christmas is holy" heter den vi skal bry oss om her, "Holy not a holiday" heter den andre.


Jeg vet ikke hvilket kirkesamfunn Reverend J. Gates tilhørte, men det var neppe et sted der menigheten vugget til heftig gospel. Han har en mengde prekener om julen, og de fremføres med en sans for rytme som gjør dem ytterst fascinerende. De nesten ber om et fett komp, men vi må nøye oss med tilrop fra kvinnene i menigheten. "Death May Be Your Santa Claus" heter denne.



Reverend Edward W. Clayborn, også kalt "the Guitar Evangelist", var ingen liberal teolog han heller, men likevel virker han noe mildere enn Gates. I 1928 sang han om "The Wrong Way to Celebrate Christmas".


På obskure bluessamlinger dukker det opp flere slike svovelpredikanter som vet best hvordan julen skal feires.

Den britiske folkesangen "Christmas Is Now Drawing Near at Hand" er fra 1700-tallet, en tid da mange kirker i Storbritannia holdt stengt på grunn av folks ville oppførsel i juletiden. Julen var en periode der alle lover tilsynelatende ble opphevet. Kanskje var det en kirkens mann som skrev sangen, for budskapet er at denne korte tiden vi har på jorden, ikke må brukes på fjas og glede.

So proud and lofty do some People go,
Dressing themselves like Players in a Show,
They patch and they paint, and dress with idle Stuff,
As if God had not made them well enough.

Den Gud som skildres i sangen, er en straffende guddom som når som helst kan avgjøre at struper skal kuttes. "Christmas Is Now Drawing Near at Hand" ble spilt inn av Steve Winwood i 1997, men her er en versjon av Lal Waterson fra 1965.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar