tirsdag 20. desember 2016

Luke 20: The Night Before Christmas

Diktet "A visit from St. Nicholas" (også kjent som "The Night Before Christmas") ble publisert anonymt i 1823, og her finner vi mange av egenskapene som senere kjennetegner den amerikaniserte nissen, også kjent som Cola-nissen: En munter herre med sekken full av gaver, og med flygende reinsdyr som fremkomstmiddel. Diktet er senere blitt kreditert Clement Clarke Moore, selv om det er en del uenighet rundt dette. Diktet er kanskje ikke så kjent i Norge, men mange har nok fått med seg noen av linjene i en eller annen sammenheng. Diktet skildrer en juleidyll der spente barn er gått til sengs i påvente av nissens besøk. Faren i familien ser nissen fylle opp julestrømpene, før han flyr av gårde igjen med ordene: "Happy Christmas to all, and to all a good night".

23 år etter at diktet ble publisert, kom et parodisk dikt kalt "The Night After Christmas", der ungene har tømt julestrømpene for alt spiselig innhold og nå ligger kvalme til sengs. Legen må komme på hjemmebesøk, men også han har feiret julen, og det ved å drikke for mye portvin, forteller Ronald D. Lankford Jr. i boken "Sleigh Rides, Jingle bells, & Silent Nights".

Diktet dukker stadig vekk opp i populærkulturen, og det er satt musikk til det flere ganger. Jeg kunne sikkert sikkert ramset opp flere titalls versjoner, men her kommer bare de som jeg har sterkest i minnet. Aidan Moffat fra The Arab Strap slapp en jule-ep i 2011, der han har laget en Glasgow-versjon av diktet.


Hans musikkversjon av diktet finner du her.

Skuespilleren Edd Byrnes er mest kjent for rollen som Gerald Lloyd "Kookie" Kookson III i detektivserien "77 Sunset Strip" som gikk fra 1958 til 1964. Kookie var en hipster (i ordets opprinnelige betydning) som snakket som en beatnik. Noen plater ble det også, blant annet "Yulesville" der han gjenforteller "A Visit from St. Nicholas" i et hipt lingo:


Diktet er også gjenfortalt av Patsy Raye and the Beatniks på "A Beatnik's Wish". Patsy Raye aner jeg ikke noe om, men definisjonen på "cool" er hun definitivt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar